A megújuló energiaforrások, különösen a napelemes rendszerek iránti érdeklődés az utóbbi években jelentősen növekedett Magyarországon. Ez részben annak köszönhető, hogy a kormány és az Európai Unió is számos ösztönzőt kínál a zöld energia használatának elősegítésére. A 2024-es év is számos változást és lehetőséget hordoz a napelemes rendszerek telepítésében, így érdemes tisztában lenni a legfrissebb jogszabályi környezettel (“napelem törvény”). Íme, a legfontosabb tudnivalók és jogszabályok, amelyek meghatározzák a napelem telepítés feltételeit 2024-ben Magyarországon.

 

A napelem telepítés engedélyezési folyamata

Az engedélyezési folyamat egyszerűsítése a napelemes rendszerek telepítésében kulcsfontosságú lépés a zöldenergia-használat előmozdításában. A 2024-es évben érvényes szabályozás szerint, ha egy tetőre szerelt napelemes rendszer teljesítménye nem haladja meg az 50 kWp-t (kilowatt peak), akkor nem szükséges hozzá helyi építési engedélyt szerezni. 

 

A kWp (kilowatt peak) a napelemes rendszerek névleges teljesítményének mértékegysége. Ez a csúcsteljesítményt jelöli, amit a rendszer ideális körülmények között, tiszta napsütésben tud produkálni. 

 

A hatályos napelemes telepítési szabályozás értelmében 50 kWp teljesítmény alatti tetőre szerelt napelemes rendszerekhez valóban nem szükséges építési engedélyt szerezni. Azonban a bejelentési kötelezettség továbbra is fennáll minden napelemes rendszer telepítése esetén. Bejelenteni a telepítést a helyi elektromos hálózat üzemeltetőjénél kell.

 

Ez a rendelkezés jelentős mértékben csökkenti a telepítési folyamat során felmerülő adminisztratív terheket és időigényt, lehetővé téve a gyorsabb és egyszerűbb telepítést. Lásd: 273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet és 54/2014. (XII. 27.) BM rendelet.

 

Az engedélyezési eljárás egyszerűsítése nemcsak hogy megkönnyíti a lakossági és kisvállalkozások számára a napelemek telepítését, de ösztönzi a megújuló energiaforrások felhasználását is. Ez összhangban van a kormányzati és EU-s irányelvekkel, amelyek a zöld energia használatának növelésére és a karbonlábnyom csökkentésére irányulnak.

 

Fontos azonban kiemelni, hogy amennyiben a rendszer teljesítménye meghaladja az 50 kWp-t, vagy ha talajra telepített napelemekről van szó, a hagyományos építési engedélyezési folyamaton kell átesni. Ez magában foglalja a tervezési dokumentációk benyújtását, a helyi építésügyi hatóság általi ellenőrzést, és szükség esetén a szomszédos ingatlanok tulajdonosainak értesítését.

 

A releváns jogszabályok, melyek az engedélyezési folyamatot szabályozzák, többek között a következők:

54/2014. (XII. 27.) BM rendelet az építésügyi és építéshatósági eljárásokról: Ez a rendelet részletesen szabályozza az építési engedélyek megszerzésének folyamatát, beleértve a napelemes rendszerekre vonatkozó különleges előírásokat is.

Helyi önkormányzati rendeletek: Bizonyos önkormányzatok további helyi szabályokat hozhatnak a napelemes rendszerek telepítésére vonatkozóan.

 

Napelem telepítési támogatások

A Lakásfelújítási Támogatás továbbra is elérhető 2024-ben, amely a beruházások költségének akár 50%-át is fedezheti, de legfeljebb 3 millió forintig. Ezen túlmenően, több önkormányzati és uniós pályázati lehetőség is rendelkezésre áll, amelyek célja a napelemes rendszerek telepítésének támogatása. Lásd:  Napenergia plusz program 2024 - napelem pályázatok

Napkövető napelemek telepítésének jogi szempontjai

Szeretné növelni napelemes rendszerének teljesítményét és hatékonyságát? A SolarTrackers napkövető technológiája kínálja a megoldást, amelynek segítségével a napelemek optimálisan követik a nap mozgását, így akár 30-50%-kal is növelhetik az energiatermelést. Azonban fontos tudni, hogy Magyarországon a napkövető rendszerek telepítése jogi szempontból több lépést igényel, beleértve az építési engedély megszerzését, amely a rendszer méretétől és elhelyezkedésétől függ. A telepítés során figyelembe kell venni a területi és környezetvédelmi előírásokat, valamint a szomszédos ingatlanoktól való távolságtartási szabályokat is.

A SolarTrackers napkövető rendszereivel nem csak a napelemes rendszer teljesítményét javíthatja, de hosszú távú megtakarítást is elérhet. A sikeres telepítés érdekében fontos az előzetes tájékozódás és az illetékes hatóságokkal való együttműködés. Biztonsági óvintézkedéseket kell tenni, és gondoskodni kell a rendszeres karbantartásról is.

A napkövető rendszerek telepítése során a hálózatra való csatlakozás bejelentése és a kompatibilis inverter biztosítása szükséges. Jogi előírások és helyi szabályozások alapján szakértői segítséget érdemes igénybe venni a tervezés és a kivitelezés során, hogy biztosítsa a rendszer zökkenőmentes és hatékony működését.

Napelem törvény - napelem telepítés feltételei,  jogszabályok gyűjteménye

Forrás: https://www.mnnsz.hu/jogszabalyok/

 

 

 

További információk: