A kéttengelyes napkövető rendszerek az egyik legfejlettebb technológiának számítanak napenergia-hasznosítás terén. Ezek a rendszerek képesek követni a Nap mozgását mind vízszintes, mind függőleges tengely körül, így maximális hatékonysággal tudja kihasználni a rendelkezésre álló napsugárzást. Ennek érdekében számos biztonsági funkciót és mechanizmust tartalmaz, amelyek nemcsak a rendszer működésének hatékonyságát növelik, hanem biztosítják a hosszú távú megbízhatóságot és biztonságot is.

Napelem forgató elektronika

Az egyik legfontosabb biztonsági funkció a túlterhelés elleni védelem. A napkövető rendszer mechanikus részei számos terhelésnek vannak kitéve, például erős szélnek vagy hóterhelésnek. Ezért fontos, hogy a rendszer beépített érzékelőkkel rendelkezzen, amelyek figyelik ezeket a terheléseket, és automatikusan leállítják vagy korlátozzák a mozgást, ha a terhelés meghaladja a biztonságos határértékeket.

Az általunk forgalmazott napkövető rendszerek rendelkeznek szélerősségmérő szenzorral, a vezérlés pedig lehetővé teszi threshold/határérték beállítását. Pl. beállíthatjuk, hogy 50km/h-nál magasabb sebességű szélnél beálljanak vízszintesre a panelek, ezáltal csökkentve az oldalirányú szélterhelést. (A rendszerek ~130km/h-s max szélsebességnek állnak ellen.)

Továbbá lehetőség van meghatározni a téli hónapok intervallumát és hogy hány fokos legyen az éjszakai visszatérési dőlésszög. Pl. beállíthatjuk, hogy novemberből márciusig éjszaka 45°-os szögbe álljon be a grid, lehetővé téve az esetleges hó lecsúszását.

Időtálló kivitel

Az összes fent említett biztonsági funkció együttesen garantálja, hogy a kéttengelyes napkövető rendszer megbízhatóan és biztonságosan működjön, még extrém körülmények között is. Ezek a funkciók nemcsak a rendszer hatékonyságát növelik, hanem hozzájárulnak a napenergia-hasznosítás fenntarthatóságához és elterjedéséhez is.