Az utóbbi években egyre több figyelmet kapnak a megújuló energiaforrások, különösen a napelemes technológiák. Ezen belül is kiemelt figyelmet kapnak a mozgó napelemek, más néven napkövető rendszerek vagy napelem forgató berendezések. De vajon mi áll ezek mögött a fogalmak mögött, és mi teszi őket különlegessé a hagyományos, fixen telepített napelemekkel szemben?

Mozgó napelem azaz napkövető rendszerek működése

A napelem forgató berendezések ötlete nem új keletű; már a modern napelemek korai fejlesztéseinek idején felmerült az igény a napfény hatékonyabb kihasználására. A technológia fejlődésével ezek a rendszerek egyre kifinomultabbá és hatékonyabbá váltak. Az alapötlet a természetből, pontosabban a napraforgók napkövető viselkedéséből származik, amelyek a nap folyamán a napot követik, hogy minél jobban kihasználják a fényt az energiahatékonyság érdekében. 

A napraforgóhoz hasonlóan működő "mozgó napelem", vagy a hivatalosabb terminológiában a "napkövető rendszer", olyan technológia, amely lehetővé teszi a napelemeknek, hogy a nap mozgása során optimális szöget tartsanak a nap felé, ezzel maximális energiatermelést biztosítva. A napelem forgató berendezés tehát egy mechanikus rendszer, ami az idő múlásával automatikusan állítja a panelek pozícióját, hogy a lehető legtöbb napfényt “foghassák be”.

A “napelem forgató berendezések” fajtái

A napkövető rendszerek két fő típusa különböztethető meg: az egytengelyes és a kéttengelyes napkövetők. Az egytengelyes rendszerek általában az égbolt kelet-nyugati ívén mozgatják a paneleket, míg a kéttengelyes változatok az észak-déli irányban is képesek követni a napot, ezáltal még hatékonyabb energiafelhasználást lehetővé téve.

Miért éri meg mozgó napelemet azaz napkövető rendszert telepíteni?

Az előzőekből láthatjuk, hogy a  napkövető rendszerek telepítésének legfőbb előnye az energiatermelés növelése. A kutatások szerint ezek a rendszerek akár 30-50%-kal is több energiát képesek termelni, mint a fixen telepített társaik, ami jelentős megtakarítást jelenthet hosszú távon. Emellett a napkövető rendszerek optimalizálják a napelemek teljesítményét olyan időszakokban is, amikor a napfény intenzitása alacsonyabb, például a nap kezdetén és végén.

A kéttengelyes napkövető rendszerek bevezetésével kapcsolatos biztonsági funkciókról szóló "A kéttengelyes napkövető rendszerek biztonsági funkciói: Hatékonyság és biztonság egyesítve" cikk hangsúlyozza, hogy ezek a fejlett technológiák nemcsak hatékonyabbak, hanem a beépített biztonsági funkciók révén biztonságosabbak is.

 

Telepítési és jogi szempontok

A mozgó napelemek telepítése előtt fontos tájékozódni a helyi jogszabályokról és engedélyezési eljárásokról. Magyarországon, ahogy sok más országban is, bizonyos esetekben engedélyre lehet szükség a napkövető rendszerek telepítéséhez, különösen, ha a rendszer mérete vagy elhelyezkedése különleges előírásokat von maga után.

A mozgó napelemek, vagyis a napkövető rendszerek, kiváló lehetőséget kínálnak a megújuló energiaforrások hatékonyabb kihasználására. Az energiatermelés jelentős növekedése mellett hosszú távú megtakarítást is ígérnek azok számára, akik beruháznak ebbe a fejlett technológiába. Ahhoz, hogy a telepítés zökkenőmentesen menjen végbe, érdemes alaposan utánajárni a telepítési és jogi követelményeknek, valamint szakértői segítséget igénybe venni a tervezés és kivitelezés során.

A SolarTrackers napkövető rendszerek

Szeretné napelem parkjának napi átlag teljesítményét 30, akár 50%-kal növelni? A SolarTrackers napkövető rendszerei kiváló választást jelenthetnek azok számára, akik maximalizálni szeretnék napelemes rendszerük hatékonyságát. Ezek a rendszerek a nap mozgását követve mindig az optimális szögben állnak a napfény felé, ami jelentősen növeli a napelemek energiatermelését.

A SolarTrackers lehetőséget biztosít különböző méretű és teljesítményű rendszerek telepítésére, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb megoldást. A rendszerek moduláris kialakítása lehetővé teszi a jövőbeni bővítést is, ha szükséges. Emellett a rendszerek szél- és esővédelemmel is rendelkeznek, ami hozzájárul a napelemek hosszabb élettartamához.

A SolarTrackers napkövető rendszerei nem csak hatékonyak, de hosszú távú megtakarítást is kínálnak azoknak, akik a magas hatékonyságú és környezetbarát energiafelhasználást részesítik előnyben.

Kapcsolatfelvétel>>